Koulutuksesta ei leikata

Niinhän ne poliitikot lupasivat. Mutta, ne poliitikkojen lupaukset ovat kovin usein wc-paperin arvoisia. Niin tämäkin. Vai miten perustellaan vaikkapa aikuiskoulutustuen lopettaminen. Sehän on vahvistanut monen ammattitaitoja ja antanut uutta ulottuvuutta työhön. Ei voida ajatella aina vain sitä, tuleeko uusia työllisiä, vaan entisten pitäisi myös jaksaa työssään.
Tänään sitten oli uutisissa taas yksi ”koulutuksesta ei leikata”-juttu… Yle kertoo saaneensa haltuunsa salaisen suunnitelman, joka kyllä aiheuttaa varmaan paljonkin keskustelua: Rikosseuraamuslaitoksessa tehty selvitys esittää, että vanginvartijakoulutus (16 kuukautta) lopetetaan kokonaan! ”Esityksen mukaan vanginvartijan työhön voisivat tulevaisuudessa hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet soveltuvan korkeakoulututkinnon, turvallisuusalan perustutkinnon tai lähihoitajan opinnot. Heille on tarkoitus järjestää täydennyskoulutusta.” 😧

Mikä lienee ”soveltuva korkeakoulututkinto”? Lähihoitajista on huutava pula hoiva-alallakin, joten miksi heitä alettaisiin houkutella vanginvartijaksi?! Luin tuon artikkelin ja aattelin, jotta aprillipäivään on vielä aikaa. Luuleeko jotkut todella, että vanginvartijan työ on jotenkin vähän sellasta ohimennen tehtävää hommaa, johon voi kuka vaan ryhtyä. Entä, jos vangin/vankien kanssa tuleekin todellisia ongelmia, mitkä ovat näiden soveltuvien ym. oikeat valmiudet puuttua tilanteeseen?! ”Ei riitä, että osaat lähityön ja tiedät turvallisuuden näkökulmat. Ei riitä, että osaat lakipykälät. Ne kaikki pitää osata yhdistää oikealla tavalla.” Entä, miten tämä ammatitaidon pudotus vaikuttaa, jos tuolta rajan yli alkaa tulla rikollisväkeä, joka päätyy Suomen vankiloihin?! Nythän on jo sanottu rajan yli tulleissa olleen myös rikostaustan omaavia.
Vielä yksi havainto: tämä hallitus vetoaa vähän kaikessa ”verrokkimaihin”. Mitenkäs siinä tilanteessa tämä tosiasia mahtuu mukaan: ”Jos koulutus lakkautetaan, Suomi on ainoa EU-maa, jossa ei ole omaa vanginvartijakoulutusta.” Minä vaan kysyn!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."