Nyt hiljaa siellä!

 

Salataan, niin ei synny keskustelua

”STT pyysi niin valtiovarainministeriöstä (VM) kuin sosiaali- ja terveysministeristöstä (STM) asiakirjoja, jotka on toimitettu hallituksen säästöpäätöksiin liittyen.” Ministeriöt kieltäytyivät! Oikeusoppineiden mielestä ministeriöillä ei kuitenkaan ollut lain edellyttämää erityisperustelua kieltäytymiselleen.
Yhä enemmän alkaa vaikuttaa siltä, että ”valtakirjan kansalta saaneena” erityisesti eräät ministerit (hmm…) haluavat päästä tilanteeseen, jossa vetoamalla ”pakkoon”, voidaan tehdä ihan mitä tahansa. Siinä painaa vain ja ainoastaan raha ja hokema: ”Menkää töihin”. Tuosta valtakirjasta sanon sen verran, että se tuli lupauksilla, joista kohta kaikki on petetty. Eli, valtakirjan todellinen arvo on wc-paperin luokkaa.

”Menkää töihin”… sitähän kehotusta annetaan jo eläkeläisillekin. Tässä kohdassa puhun vain omasta puolestani, koska en muiden tilannetta riittävästi tunne. Kun olen tehnyt työtä 50vuotta ja maksanut veroni jokaisesta saamastani markasta / eurosta, koen kyllä tehneeni osani tämän maan eteen. Kyllä, tuohon aikaan sisältyy opiskelukin, mutta minun oli pakko tehdä töitä koko opiskeluajankin, koska ei ollut opinto- tai asumistukia ja kotoa minut oli heitetty ulos, kun valitsin heidän mielestään väärän ammatin. Nyt reippaasti yli seitsemänkymppisenä pieneläkeläisenä en mene töihin (vapaaehtoisjuttua ilman korvausta teen), mutta en myöskään hyväksy eläkeläisten syyllistämistä kaikesta.

”Kuten olen sanonut” – sehän on vakiovastaus ministeriltä, kun kysytään tietoja tulevasta. Ja se sanonta on, että pakko on leikata. Ovatko nyt mainittujen ministeriöiden ministerit kyllästyneet vastaamaan kysymyksiin asioista, joita he haluavat valmistella salaa? Kun ei tiedetä, ei keskustella ja kun ei keskustella, päätökset tehdään huomioimatta kaikkea olennaista. Kansa olkoon tyytyväinen, kun viisaus pesii vain ministeriöissä…
Valtiovarainministeriö haluaa julkisuuden rajoittamisen myös lakiin! Eli, pimittämällä valmistelussa olevia asioita ja salaamalla ne yleisestä keskustelusta, syntyy jotain todella viisasta? Salaamista koskeva ehdotus valmisteilla olevaan julkisuuslakiin on tehty valtiovarainministeriön antaman tiedon mukaan nimenomaan valtiovarainministeriön ehdotuksesta.

Demokratiaan kuuluu asioista keskusteleminen ja siten erilaisten näkökulmien saaminen paremmin esille. Keskustelujen kautta tulee usein esille myös monia sellaisia toimenpiteiden vaikutuksia, jotka pienessä piirissä jäävät huomiotta.

Ihan vaan aiheen vierestä totean: Säästöjä tarvitaan. Palkansaajien raippavero poistettiin. Eläkeläisten raippavero on yhä voimassa (en todellakaan kuulu moiseen ryhmään). Nyt suunnitellaan eläkeläisten kohdalle raippaveron kiristämistä. Palkansaajien verotusta ei kiristetä (helpotettiin), mutta eläkeläisille uhataan yhä kovempaa verotaakkaa. Totuus on, että mikäli pienten työeläkkeen saajien verotusta kiristetään (kaiken muun menolisäyksen ohella), alkaa siellä toimeentuloluukulla olla ruuhkaa. Se siitä säästöstä sitten.
Jospa esim. tarkistettaisiin harmaan talouden osuutta verotuloihin, käytäisiin läpi yritystukien viidakko, perutaan kaljan hinnanalennus, laitetaan sähköautotkin verolle (ne kuluttavat teitä aivan samoin kuin muutkin autot!) ja tiukennetaan osinkotulojen verotusta. Erilaisia kohteita säästöille on runsaasti muuallakin kuin heikommassa asemassa olevissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."