Poliisiasia

 

Poliisi hommiin ja äkkiä!

Nyt on uutismaailmassa päivittäin uutisia nuorten pahoinpitelyistä ja julmasta väkivallasta koulussa JA vapaa-aikana. Minusta on todella tärkeää, ettei syyllistetä koulua tästä porukan turhautumisesta ja kyvyttömyydestä selvittää asioitaan ilman väkivaltaa. On myös kohtuutonta, että nuoret kovin herkästi vetoavat siihen, ettei alle 15-vuotiasta voida laittaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Minusta tuon ikärajan voisi hyvin laskea esim. 13-vuoteen. Silläkin olisi merkitystä.

Se, mitä tarkoitan otsikolla ”Poliisi hommiin ja äkkiä!”, tarkoittaa nyt kattavaa opastusta vastuusta, jossa ei ole ikärajaa. Useimmat ikärajaan vetoavat eivät tiedä, että esim. taloudellisessa vastuussa ei ole alaikärajaa. Eikä väkivallanteoista selviä ollenkaan aina vetoamalla ikään tai ”En mä tienny”-toteamuksella. Lapsikin voidaan vaatia sijoitettavaski lastensuojelun toimesta erityiskotiin, lastenkotiin tms. Totuus on myös se, että mikäli asia etenee poliisille asti, usein vaikutus tuntuu jatkossa kaveripiirissä ym.
Tiedän, etteivät poliisin resurssit riitä joka koululle vierailulle esim. yhden viikon aikana. Mutta, poliisi voisi – ja mielestäni pitää!- tehdä opetusvideot erilaisista toimista, joihin laittomat teot voivat johtaa myös alle 15-vuotiaiden kohdalla. Voisi olla vähän kevyempi versio ihan alaluokkalaisille, mutta ainakin viidennestä luokasta alkaen selkeää ja totuudenmukaista tietoa asioista virkapukuinen poliisi kertomassa. On tärkeää myös se, että tästä on eri kieliversioita, jotta tieto saavuttaa mahdollisimman monet Suomessa asuvat. Tähän on tärkeää sitoa muutaman poliisin työaika niin, että video tulee saataville mahdollisimman pian.
Kun video on valmis, se tulee saattaa laajasti opettajien ja minun mielestäni myös vanhempien tietoon. Koulut sitten panostakoon oppitunteja tarpeen mukaan aiheen perusteelliseen käsittelyyn.

📢 Tässä yksi minun esittämä konkreettinen toimintatapa tilannetta rauhoittamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."