"Se vaan on pakko"

 



Se vaan on pakko, sanovat päättäjät suuressa viisaudessaan. Minua on alkanut ”ottaa päähän” tämä hokema. Ei, en ole eri mieltä säästötarpeesta, mutta olen valtavan eri mieltä monista keinoista.

Sähköautoille veroa?!

Viime aikoina sähköautojen myynti ensin kasvoi kovalla vauhdilla, mutta nyt se on hiipunut merkittävästi. Olisko niin, että paljon puhuttu ympäristöystävällisyys on osoittautunut osittain kuplaksi? Kyllähän se käytössä on ympäristöystävällisempi kuin polttomoottoriautot, mutta sähköautojen valmistus ei ole ollenkaan ympäristöystävällistä.
No, kun sähköautojen määrä on kasvanut, samaan tahtiin autoveron tuotto valtiolle on kutistunut merkittävästi. Mistä nyt saisikaan tarpeeksi tuloa liikenneväylien lisäksi ties minkä kaikkien menojen kattamiseen? Autoilun tuotoillahan on vuosikymmeniä katettu todella paljon muutakin kuin liikenneväyliä ja muuta liikenteeseen kuuluvaa.
Aina on yksi keino: verotus! Kauan sitten keksittiin autoille ”väliaikainen” käyttömaksu. Kuten arvata saattoi, se väliaikainen-sana oli vain sanahelinää ja maksusta tuli pysyvä. Nyt päättäjät suunnittelevat sähköautoille kohdennettua autoveroa. Kun perusteluja on kysytty, on muistutettu yhtenä totuutena, että kuluttaahan ne sähköautotkin liikenneväyliä. Se on muuten totta! Kuitenkin se, että sähköautoille tulisi kohdennettu vero, ei saa tarkoittaa, että myös muille autoille tulisi nykyisten maksujen lisäksi jokin uusi ”saastutusvero”. Kyllähän erilaisia veroja olisi niin helppo keksiä vaikka mille asialle.

Veronkierto kuriin!

Minä en ymmärrä, ettei nykyhallitus satsaa merkittävästi veronkierron ehkäisyyn ja poistamaan niitä porsaanreikiä lainsäädännöstä. Onhan käsittämätöntä, että tiedetään miljardien (ei miljoonien, vaan miljardien!) veroeurojen olevan piilossa ties missä, mutta niistä ei tämä ”Nyt vaan on pakko”-hallitus ole pätkääkään kiinnostunut. Noiden miljardien avulla saisi maksettua melkoisen osan koko valtionvelasta. Mutta, eihän tämä hallitus ole siitä kiinnostunut, koska päätavoitteeksi näyttää tulleen heikommassa asemassa olevien kurittaminen.

Näistä ”Nyt vaan on pakko”-aiheista voisi kirjoittaa kirjan. En kirjoita. Mutta, ärsytyskynnys on todella matalalla, kun päättäjien puheet ja teot ovat niin tajuttoman suuressa ristiriidassa. Se siitä; kyllähän se jo ennakkoon tiedettiin…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."