Kunnon kusetus

 


Kyllä tämä on jo kunnon kusetus hallitukseltamme!

Hallitusohjelmassa sanotaan: ”Hallitus panostaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajoihin.” ja voi niitä hurskaita puheita ennen vaaleja, miten nuorten ongelmiin paneudutaan ja tehdään sitä, tätä ja tota parannusta. Onhan se niin, että ei vaalilupauksiin pidä koskaan uskoa, mutta kusetuksellakin on rajansa.
Ennen vaaleja luvattiin parannuksia ja asia kirjattiin oikein hallitusohjelmaankin. Tuo ennaltaehkäisy on jättisuuressa merkityksessä kokonaistilanteessa. Tarvitaan resursseja, joilla nuorisotyöntekijät ovat nuorten saavutettavissa ja nuorilla on turvallinen aikuinen paikassa, jonne kynnys on matala. Hallituksen vastaus tähän on, jotta leikataanpa nuorisotyörahoista 4,6miljoonaa muihin tarpeisiin. Nyt sanon kyllä sen ruman sanan niinkuin se on: helvetti. 🤬

Tietävätkö nämä leikkaajat, että esim. ”Nuorisotutkimusseuran vuonna 2020 teettämässä tutkimuksessa kerrotaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan olevan kustannustehokas keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja tuottavan julkisen talouden säästöjä.” Lisäksi SPR toteaa: ”Nuorten ja nuorten aikuisten yksinäisyys on lisääntynyt niin, että se on jo hälyttävällä tasolla, kertoo helmikuinen SPR:n yksinäisyysbarometri. Lähes puolet 15–24-vuotiaista vastanneista kokee yksinäisyyttä säännöllisesti.”
On hyvä muistaa, että Valtiotalouden tarkastusviraston mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa. Siis yksi syrjäytynyt nuori!
Nyt hallitus on jo leikannut tuon 4,6miljoonaa ja mahtaakohan olla tulossa (veikkaan, kyllä on) uusia leikkauksia kehysriihessä. On aivan turhaa puhua kauniita sanoja ja antaa lupauksia, kun teot kertovat totuuden: ei pätkääkään kiinnosta!

Entisenä nuorisotyöntekijänä (25vuotta!) sydämeen sattuu. Nuoret tarvitsevat turvallisen ja luotettavan rinnallakulkijan auttamaan elon karikoiden ohi. Siihen ei riitä joku vuoden tai muutaman vuoden hanke, vaan pitkäkestoinen ja jatkuva työ nuoria kohdaten heidän omissa kuvioissaan. Siihen tarvitaan etsivää nuorisotyötä – jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."