Ikärajaa

Ikärajaa 🤔


Tämä ei ole helppo juttu, mutta tähän on tartuttava. Rikosoikeudellinen ikäraja on 15-vuotta. On kuitenkin muistettava, että myös nuortempia koskee taloudellinen vastuu. Se voi olla todella suuri juttu. Sitäkään ei moni tajua ennenkuin totuus iskee käytännössä eteen. Voi tulla monet ankeat vuodet maksellessa korvauksia.
Minusta on korkea aika laskea rikosoikeudellinen alaikä 12-vuoteen. Toki tiedän, että 12-vuotias on lapsi. Muuten, se 15-vuotiaskin on monessa mielessä vielä lapsi. Mutta, ja tämä on se ongelma: kun yhä uudelleen alle 15-vuotiaat tekevät merkittäviä rikoksia, se ei voi jäädä hyssyteltäväksi. Kun lapseksi katsottava tarttuu aseeseen -jonkinlaiseen pyssyyn tai teraaseeseen-, ei ole kyse ymmärtämättömyydestä. Jos 12-vuotta täyttänyt ei ymmärrä aseiden aiheuttavan todellista vaaraa, on kyse kasvatuksen puutteesta, ei lapsellisuudesta.
Viime aikoina on tullut esille tapauksia, joissa alle 15-vuotiasta on houkuteltu toteuttamaan rikos juuri tuon rikosoikeudellisen vastuuasian takia. Tämä on saatava loppumaan!

Yhteiskunnassa korostetaan todella laajasti sitä, miten nykylapset ja nuoret ovat niin fiksuja ja kehittyneitä. Kyllä, monet ovatkin, mutta kaikki eivät. Fiksujen kohdalla ikärajalla ei tässä kohdin ole merkitystä, koska he eivät tee rikoksia. Muille ikäraja tuntuu olevan jonkinasteinen ”lupa lapsellisena tehdä asioita”. Ei sellaista lupaa voi olla. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja tulee kiireellä laskea 12-vuoteen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."