Lapsettomien päivä

 

Tänään on monelle hyvin raskas päivä. On virallinen Lapsettomien lauantai. On kahdenlaista lapsettomuutta ja niiden merkitys ihmiselle on aivan erilainen.
Vapaaehtoinen lapsettomuus on -kuulemma- vapautta. Se on elämää omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan ilman vastuuta muista. Olen useamman kuullut sanovan, että ”lapset sitovat liikaa”. No, jokaisella on oikeus ajatella omalla tavallaan.
Sitten on eri syistä johtuva lapsettomuus, joka voi olla äärimmäisen raastavaa. Ihmiset kyselevät yhä uudestaan: ”Millonkas niitä lapsia tulee?” ja ihmetellään (jopa julkisesti!), jotta ”Missä se vika on, kun ei lapsia tule?”. On niin monia syitä lapsettomuudelle, joka koettelee ihmistä ja ihmissuhdetta todella syvästi. Muiden on opittava sulkemaan suunsa ahdistavilta kysymyksiltä!

Minusta on todella hienoa, että kalenterissa on oma päivä lapsettomille. On tärkeää oppia ajattelemaan asiaa myös asianosaisten kannalta. Ja olla tarvittaessa tukena ilman kysymysten virtaa. Usein lapsettomat kaipaavat kaltaistensa seuraa, jossa eletään yhteisen kokemuksen kautta. Mutta, ei ole reilua, että vain samassa tilanteessa olevien kanssa voi olla vapaasti.
🤔 Yhtä asiaa minä kyllä protestoin ja rankasti: Miksi ihmeessä vuoden n. viidestäkymmenestä lauantaista juuri tämä on valittu oikeaksi ajankohdaksi lapsettomien päiväksi? Miksi ihmeessä? Huomenna on äitienpäivä ja kaikkialla -niin kaupoissa kuin kodeissakin- on jo päiviä puhuttu ja eri tavoin valmistauduttu ja edelleen valmistaudutaan huomiseen. Tämän kaiken keskellä ei ihmisille juurikaan tule mieleen lapsettomuus tai lapsettomien päivä. Minusta päivä pitäisi pikimmiten siirtää toiseen ajankohtaan, jotta asia tulisi paremmin esille. Samalla tapahtuisi asennekasvatusta suhtautumisessa niihin, joilla ei syystä tai toisesta ole lapsia.

Lisätietoa päivän teemaan liittyen: https://simpukka.info/tietoa/mita-lapsettomuus-on/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."