Tästä ei puhuta


 Jo tuli ensimmäinen toteamus: "Siinä se oli nämä olympialaiset eikä yhtään mitalia. Kyllä suomalaiset on huonoja."  Jassoo että sillees. Minä arvostan pistesijojakin, joita sentään muutama tuli suomalaisillekin.

Kohta alkaa hirmuinen marmatus, että huippu-urheilulle on liian vähän rahaa, liian huonot harjoitteluolosuhteet... vähän kaikki on huonosti. "Silloin ennen tuli aina mitaleja"...

Tässä yhteydessä ei muistetan koko olympiakisoissa tapahtunutta valtavaa muutosta. Nimittäin mukana olevien maiden -ja sitä kautta kilpailijoiden- määrä on kasvanut hurjasti.  Katso vaikka:

  • vuonna 1960 maita mukana  83kpl
  • vuonna 1972 maita mukana 121kpl
  • vuonna 1992 maita mukana 169kpl
  • vuonna 2000 maita mukana 199kpl
  • vuonna 2024 maita mukana 206kpl

Tämä on todella merkittävä muutos ajatellen myös edes mahdollisuuksia saavuttaa mitaleja entiseen tahtiin. On monia asioita, joita voidaan verrata, mutta kyllä näissäkin asioissa on huomioitava eri maiden omat todelliset mahdollisuudet esim. talouden osalta.  Eikä urheilu voi Suomessa olla se ala, joka saa poikkeuksia säästötalkoiden keskellä.

📢 Selvisipä sekin, että (uutisten mukaan) kun naapurimaissa (Ruotsi, Norja ja Tanska) urheilun määrärahat ovat suuremmat, siinä on merkittävä asia: yhteiskunnan sijoittamat varat ovat suunnilleen samaa tasoa, mutta muissa Pohjoismaissa yritysten tuki on moninkertainen Suomeen verrattuna. Merkittävä asia sekin‼️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."