Vanhastaan ajateltiin, että kekristä alkaa uusi sato- ja karjanhoitovuosi, joten isännät kutsuivat torpparinsa kekriaterialle. Kekrista alkoi palvelijoiden vapaaviikko ja mahdollinen uuden talon etsintä. Kekri-, köyri-, kööri- ja keyri-sanoilla on tarkoitettu myös jonkin ajanjakson päättymistä, viimeiseksi jäänyttä tai pelättiä.
Kekrin vakavampi osuus oli omistettu vainajille ja silloin oli käyttäydyttävä hillitysti. Kekrin toisen päivän perinteisiin kuului niin sanottu kekrin kiertäminen eli manalasta tulleiden naamareihin ja nurin käännettyihin turkkeihin pukeutuneiden kekrittärien, köyrihönttämöiden tai köyripukkien kulkeminen taloissa vaatien kestitystä uunin särkemisen uhalla. Kekritulia poltettiin paikoin haltiain houkuttelemiseksi. Kekritulilla tanssittiin ja pidettiin hauskaa."
Nykyisin Suomessa on menty juhlimaan Halloweenia ja kekri on useimmiten kokonaan unohdettu. Minusta olisi upeaa, jos suomalaiset palauttaisivat kekrin aseman ja tekisivät tästä omanlaisensa juhlan. Nyt tarvitaan ideanikkareita luomaan kekrijuhlatapoja. Voisi olla ainakin lapsiperheiden juhla, johon materiaalia on laajalti saatavana, mutta myös seniori-ikäisille omanlaisensa kekrijuhla. Mistä löytyy ideoijia ja tekijöitä? Toteutusajankohta voisi olla vuoden kuluttua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."