Eläkeläiset maksamaan

 


Niinhän se nyt kuulemma on, että eläkeläistenkin pitää osallistua säästötalkoisiin. Keskustaopiskelijat ovat nyt oikein julkisuuteen tulleet asiaa vaatimaan:  ”On aika laittaa eläkeläiset maksamaan”. Keinoina arvon opiskelijat kertovat 1. Eläkkeiden indeksijäädytys. 2. Yli 2000€/kk eläkettä saavilta asumistuki pois. 3. Yli 4000€/kk eläkettä saavien verotuksen kiristäminen.
Eikös tuosta indeksijäädytyksestä jo päätetty tulevia vuosia aatellen?
Jotta totuus eläkkeistä tulee selväksi, alla Eläketurvakeskuksen ja Kelan julkaisema kaavio eläkkeistä.



Suomessa enemmistö eläkkeensaajista jää tuohon alle 2000€/kk eläkettä saavien joukkoon. Ei siinä kyllä kadehdittavaa luulisi olevan.
Voisi ottaa vaikka yhden asian, joka on opiskelijoilla paremmin kuin eläkeläisillä: terveydenhoito! Opiskelijat *) saavat terveydenhoitopalvelua YTHS:n kautta ja maksavat tästä vuonna 2024 yhteensä 36,80 euroa lukukaudessa. Valtio rahoittaa 77 % korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta, ja loput 23 % rahoitetaan opiskelijoiden maksamilla terveydenhoitomaksuilla! Eläkeläiset maksavat julkisen (tai pakon edessä usein yksityisen) terveydenhoidon maksut ihan itse. Lisäksi tämän hallituksen päätöksellä merkittävästi monen eläkeläisen menoihin vaikuttavat lääkekulut siirrettiin korkeamman alv:n piiriin. Aivan liian moni vähentää tärkeää lääkitystä, kun ei siihen enää ole varaa.

Kolmas kohta koski yli 4000€/kk eläkettä saavia. Heitä tuon samaisen kuvan mukaan on n. 5% kaikista eläkkeensaajista. Eli, 95% eläkkeensaajista jää tuloissaan reippaasti tuon alle.

Myös eläkeläisten asumistukeen nämä opiskelijat haluavat puuttua. Asumistuki on kuitenkin riippuvainen asumiskustannuksista, myös eläkeläisillä. Nythän hallitus on kertonut, että omistusasuntoihin ei enää vuoden 2025 alusta alkaen voi saada asumistukea. Se koskee monia eläkeläisiä, joista vain pieni murto-osa on mainittuja yli 4000€/kk ansaitsevia.

Mahtavatko nämä nuoret opiskelijat tietää, että eläkeläiset maksavat veroa eläkkeestään ja moni tarvitsisi ihan konkreettista apua arjesta selviämiseen, mutta sitä ei saa. Nuorten, terveiden, monenlaisia tukia saavien on aika lopettaa ruikuttaminen.

*) Sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu, jos olet ilmoittautunut läsnä olevaksi ja

  • opiskelet ammattikorkeakoulussa ja suoritat ammattikorkeakoulututkintoa, ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tai Poliisiammattikorkeakoulun ammattikorkeakoulututkintoa
  • opiskelet yliopistossa ja suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa
  • opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulun viranomaisyhteistyön koulutusohjelmassa (SMVIR) eli olet Maanpuolustuskorkeakoulun niin sanottu siviiliopiskelija.
    (Lähde: Kela.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."