Vanhukset ovat häiriötekijä?

 


Viime aikoina olen törmännyt niin monessa paikassa ruikutukseen vanhusten tai paremminkin eläkeläisten liian hyvään asemaan. Aivan liian usein kuulee, miten eläkeläiset ovat aivan liian suuri kuluerä veronmaksajille. Pari päivää sitten eräskin nuorehko mies selitti, että eläkkeiden ollessa niin suuria, niistä voisi helposti leikata kaksinumeroisen prosenttimäärän. Valitettavasti en nyt löytänyt tuota tekstiä, joka jäi kovasti mietityttämään. Mietityttämään, koska tuli olo, että ko. henkilö ja moni muu ei tiedä eläkeläisten todellisuudesta yhtään mitään. Puhun nyt vanhuuseläkkeellä olevista, en muista. Vanhuuseläkkeellä on Suomessa n. 1 346000 ihmistä.

Muutama taulukko vertailun vuoksi

Ensin kokonaiseläke ikäryhmittäin:



Suomessa vanhuuseläkkeensaajista suurin osa saa eläkettä alle 2000€/kk. Tämäkö on suuri eläke?
On hyvä muistaa myös se, että eläkkeensaajat maksavat eläkkeestään veroa aivan kuten muutkin!

Toiseksi eläkkeiden verotuksesta:



ja vertailun vuoksi vielä palkansaajien vastaava:



Toki joillakin on iso eläke, kuten joillakin iso palkkakin. Mutta, kun katsotaan kokonaisuutta, on törkeää tiedonpuutetta kertoa, että voisi hyvin kaikkien eläkkeistä leikata isoja summia.

Joku tokaisi myös, että ei eläkettä pitäisi maksaa, kun ei mitään teekään. Vanhuuseläkkeellä olevat ovat tehneet vuosikymmeniä töitä maksaen veronsa ja eläkevakuutusmaksunsa. Nyt eläkkeellä olevat ovat maksaneet veroillaan edellisen sukupolven eläkkeitä.
Ja tuohon ”kun ei mitään teekään” sanon, jotta jotkut eivät teekään ja heillä on siihen oikeus. Mutta, jos kaikki vanhukset lopettaisivat laajan vapaaehtoistyönsä eri organisaatioissa, joutuisi yhteiskunta todella pulaan asioiden järjestämisessä. Kaikkihan kertovat, ettei ketään jätetä pulaan…

🔔 Minusta on korkea aika arvostaa eläkkeellä olevia ikäihmisiä arvokkaina kansalaisina! Tämä maa olisi aivan toisenlainen ilman nyt iäkkäiden ihmisten aikanaan antamaa isoa panosta työelämässä ja vapaa-aikanakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."