Monet lapset ovat hukassa

 




Viimeisen vuorokauden aikana monet ovat heränneet kysymykseen, mikä on mennyt pieleen?! Totuus on, että todella monet lapset ovat pahasti hukassa elämässään. Aikuisilla on liian usein niin kiire omien asioidensa kanssa, että se todellinen kohtaaminen lapsen kanssa jää vähiin. On kovin helppoa antaa lapselle elokuva katsottavaksi tai annettava paljon aikaa pelata digimaailmassa. Olen kuullut niin monien lasten kertovan, ettei vanhemmilla ole koskaan aikaa jutella.

Ei ole aikaa jutella?!!! Olen aiemmin työssäni toteuttanut todella suuren määrän vanhempainiltoja. Näissä illoissa tapanani oli todeta vanhemmille yksi asia: Kun lapsesi sanoo, että hän haluaisi jutella, sinulla on aikaa. Aina. Ymmärrän, että joskus on pakollisia asioita hoidettavansa, mutta, aikaa on! Kerro lapselle, että juuri tällä hetkellä minulla on 5-10minuuttia, mutta järjestän huomisillalle kaiken tarpeellisen ajan. Niinpä, kerro nyt tärkein ja jatkamme huomenna. Lapsi ymmärtää tämän. Kuitenkin näin osoitat lapsellesi, että hän ja hänen asiansa on sinulle tärkeät. Niin, muistat myös lupauksesi huomisillasta eli, oikeasti tyhjennät sieltä kaiken. Kertomalla, että lapsellasi on sinulle tärkeää asiaa, useimmat muut tahot ymmärtävät. Viimeisen vuorokauden tapahtumien jälkeen saat ymmärtämystä varmaan aiempaakin paremmin.

Minä en ymmärrä, ettei meidän kehuttuun peruskouluun saada oppiainetta *Elämäntaito*. Siihen voi sisällyttää mm. ihmissuhdetaidot (harjoituksia!!!), seksiopetus, terveyskasvatus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen jne. Tämän tulee alkaa viimeistään toiselta luokalta ja jatkua läpi peruskoulun aina aihetta laajentaen / syventäen. Vastuuta ihmissuhdetaitojen opetuksesta ei voi -eikä saa!- siirtää yhteiskunnalle, vaan se on aina ensivaiheessa kotien vastuulla. Koulu voi olla laajentamassa ja syventämässä taitoja, jotka nykypäivinä ovat niin monelta hukassa.

Lapsi tarvitsee luotettavan aikuisen rinnalleen. Jokainen lapsi. Tämä aikuinen on ensisijaisesti oma vanhempi, mutta usein turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa lapsen elämässä muutenkin oleva aikuinen. Aikuinen, joka aidosti haluaa auttaa lasta elonpuluilla kulkemalla lapsen rinnalla ja tukena erilaisissa elämän käänteissä.

Mutta vielä kysymys: eikö viimeinkin poliitikoilla ole tahtoa tehdä muutakin kuin antaa kauniita lupauksia?! Elämäntaito-opetus antaisi eväitä koko elämää varten!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."