Yhteinen aika

 

Joka suunnalla puhutaan yksinäisyydestä. Tutkijat ovat moneen kertaan todenneet yksinäisyyden olevan jo syyrempi terveysriski kuin sydän- ja verisuonitaudit! Se ei ole mikään pikkuasia.
Yhteinen aika on todella tärkeää! Se ihan oikea yhteinen aika. Ei aika, jolloin ollaan samassa tilassa kukin räpläämässä omaa kännykkäänsä, vaan aidosti yhdessä ollen. Siinä opitaan ihmissuhdetaitoja, keskustelua ja toisen huomioimista. Nämä taidot kun tuntuvat olevan hukassa niin monelta.
Eräs äiti kertoi, että heillä on tehty erillinen kännykkäteline, johon mahtuu jokaisen kännykkä. Kun mennään syömään, kännykät laitetaan telineeseen ja ruokailu on oikeasti yhteistä aikaa. Muutenkin heillä pidetään n. kerran viikossa kännykkävapaailta jolloin kännykät pysyvät telineessä. Tutuille on kerrottu illasta ja vain hätätilanteessa voi kännykkä pirahtaa. Aikaa käytetään sitten keskustelemiseen, seurapelien pelaamiseen jne. Minusta tuo on erinomainen tapa.

Yksinäisyys on yleistä kaikissa ikäryhmissä. Uutisissa todettiin juuri, että koululaisten yksinäisyys on yksi iso syy lasten ja nuorten masennukseen. Jo päiväkodeista kerrotaan osan lapsista kaipaavan päivän aikana kännykkää! En pidä kielloista (nythän on esitetty, että kännykät kiellettäisiin alle 13-vuotiailta), mutta jonkinlaiset rajoitukset ovat tarpeen. Tämän päivän lapset ja nuoret ovat aikuisina isoissa ongelmissa työpaikan -ja muuallakin- ihmissuhteissa, kun aitoa kanssakäymisen kokemusta on niin vähän – jos ollenkaan. Tilanteen on pakko muuttua ennenkuin on täysi katastrofi päällä.

Yksinäisyys on suurta myös ikäihmisten keskuudessa. Erityisesti yksin asuvat kokevat usein yksinäisyyttä. Ihmiselle kuitenkin se yhteinen aika ja aito kohtaaminen ovat merkittävä voimavara. Kun joillakin saattaa mennä viikkoja, ettei kohtaa oikeasti ketään, tilanne on vaikea. Kohtaamiseksi ei riitä esim. kotiavun pikainen käynti ja kiire seuraavaan paikkaan. Tarvitaan pysähtymistä, edes vähän aikaa jonkin yhteisen asian tekemistä.
Minusta eri ikäisten ihmisten kohtaaminen olisi rikastuttavaa. Monelle nuorelle iäkkään ihmisen kohtaaminen on ihan uusi asia. Kumpikin voisi kertoa elämästään ja he saisivat uudenlaisia näkökulmia asioihin. ❓Miten tätä voisi edistää❓ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."