Hitaammin

 



Väylävirasto haluaa uutisten mukaan hiljentää suomalaisten autoilijoiden ajonopeuksia. Halutaan laajalti laskea nopeus 100km/h:sta 80km/h;n. Lisäksi väylävirasto haluaa kokeilla Suomessa uutta nopeusrajaa eli 90km/h. Missään ei kerrota, onko kyse nopeuden laskusta vai noususta. Uutisen luettuani uskon, että kyse on nopeuden laskusta.
Näitä muutoksia perustellaan liikennevahinkojen määrän kasvulla. Anteeksi, mutta minä en usko nopeusrajoitusten laskulla olevan asiaan vaikutusta. Jo nyt suuri osa autoilijoista ajaa ylinopeutta ja jatkossa – jos nopeusrajat laskevat – ylinopeutta ajavien määrä kasvaa. En usko kielto- tai rajoitusajatukseen, vaan asennekasvatukseen. Asennekasvatuksella saadaan pitkällä tähtäimellä paljon paremmat tulokset. Nopea vaikutus tulee, jos rangaistuksia kovennetaan merkittävästi. Sakot tulee olla tuntuvia, kännisiltä auto valtiolle jne. Jos auto on perheen yhteinen auto, niin ”voivoi”… Eikä armoa sen perusteella, että auto on työväline. En usko, että työnantajat hyväksyvät känniajelua.
Sitäpaitsi voisi olla erityisiä liikenteenvalvojia, joiden ainoa työ on seurata nopeusrajoituksia ja huolehtia, että rangaistuksia tulee pienemmistäkin rikkeistä. Poliisit voisivat keskittyä muihin rikoksiin. Koulutukseksihan nopeusvalvojille riittäisi lyhyt koulutus, joten heitä olisi nopeasti saatavilla töihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."