Miten käy kansallispuistojen?


    Nyt meni muorilla kaffeet väärään kurkkuun!  Tämä meidän ylettömän viisaana itseään pitävä hallitus ja nimenomaan oikeusministeriö ( oikeusministeri Leena Meri, ps) poistaa avolaitosten rahoituksen ensi vuoden alusta. 
"Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) ja Luontopalveluiden tiimi on yhteistyössä tarjonnut kuntouttavaa työtoimintaa vangeille kansallispuistojen ja luonnonsuojelukohteiden hoitajina 20 vuoden ajan...Vankien kuntouttaviin työtehtäviin on kuulunut esimerkiksi pitkospuiden korjaamista, taukopaikan rakentamista sekä polttopuu- ja jätehuoltoa, vieraslajien poistoa tai puuston harvennusta." (Turun Sanomat)
     Nyt hallitus korkeassa viisaudessaan haluaa nämä työt ostopalvelun piiriin. Mikä järki?  Noiden töiden on aiemmin kerrottu olevan merkittäviä vankien kuntouttavana toimintana ja työn jälkeen retkeilijät ovat olleet tyytyväisiä. 
Onko taustalla unelma laavujen ja pitkospuiden vähentäminen, josta on kuulunut puhetta jonkin aikaa? Vai onko se uhka, että reitit ja laavut muuttuvat maksullisiksi, tulossa todeksi? Jos todella mennään ostopalvelujen varaan, on edessä hyvin pian tieto tuhansille suomalaisille tärkeiden luontoretkikohteiden jääminen hoidotta syynä rahapula.  On hyvä muistaa, että v
iime vuoden 2023) aikana kansallispuistoihin tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä! Kyse ei ole mistään pienestä porukasta.  Eikä sitäkään sovi unohtaa, että monet retkeilypaikkakunnat kertovat retkeilijöiden jättävän paikkakunnalle usein merkittävän tulon. 
Minä en kykene kauas kulkemaan, mutta nautin suuresti niistä mahdollisuuksista, mitä nämä esteettömät reitit muutamissa kansallispuistoissa tarjoaa meille huonosti liikkuville. Huolettaa nyt sitten, riistääkö tämä hallitus tämänkin mahdollisuuden kansalaisiltaan. 🤔


2 kommenttia:

  1. Tuo kuulostaa todella hälyttävältä! Jo tuo että rahaa ei näihin kuntouttavaan toimintaa ja luontokohteisiin enää anneta.
    Täällä on tuosta jo kokemusta sillä monet metsäreitit joille on aikoinaan rakennettu taukopaikkoja (wc, nuotiopaikka jne) on rahan puutteen vuoksi jätetty hoitamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on niin monta muutakin puolta kuin vain raha! Vankien kuntouttaminen on tärkeää, mutta eikös tämä hallitus puhu suurella äänellä myös siitä, miten tärkeää on saada ihmiset liikkumaan enemmän?! Liikkuminen luonnossa on sekä ekologista että henkisesti palkitsevaa. Elämyksiä voi kokea myös luonnossa! Minusta hallitus käyttää todella paljon rahaa kilpaurheilun tukemiseen ja erilaisiin halleihin y,. rakenteisiin. Se, mitä kansallispuistoihin on sijoitettu, on edellämainittuihin verrattuna minimaalista.
      Jos todella pitkospuiden, reitistöjen yleensä ja laavujen hoito menee yksityiselle, edessä on karsinta. Tai maksullisuus. Mielestäni kansallispuisto on KANSAN puisto, jota ei pidä mennä yksityistämään!

      Poista

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."