Mulle kaikki heti!

 


Nyt tuntuu, että on joillain politiikan aktiiveilla tarttunut ajatus *Mulle kaikki heti!*. Olen yrittänyt välttää tiettyjen uutisten lukemistakin vain siksi, että ne ärsyttävät suunnattomasti, mutta… aina ei onnistu.
Tämä vihreän poliitikon jatkuvasti toistama ajatus tarpeesta leikata eläkkeitä, alkaa olla jo ruikutuksen tasoa. Yhä uudelleen hän kertoo eri viestimissä, miten eläkeläiset ovat maamme varakkain ryhmä ja eläkeläiset eivät mitenkään ole osallistuneet nykyisen taloustilanteen korjaamiseen leikkausten muodossa. Hänen mielijuttunsa on verrata opiskelijoiden tuloja ja varallisuutta eläkeläisiin. Hetkonen… siis mitä?!

Hetkonen

Useimmilla eläkeläisillä se varallisuus on oma asunto. Sen eteen he ovat tehneet pitkään töitä maksaakseen asuntonsa. Miten se voi olla vertailukohtana opiskelijoihin nähden? Pitäisikö opiskelijoiden saada jostain noin vain se oma asunto? *Mulle kaikki heti!* Jos nyt ensin opiskelijatkin asuvat vaatimattomammin, säästävät asuntoa varten ja sitten hankkivat sen omansa. Jos niin hyväksi katsovat. Eihän muuten ollenkaan kaikilla eläkeläisilläkään ole omaa asuntoa, vaikka olisivat vuosikymmenet tehneet palkkatyötä ja kiltisti veronsa maksaneet.
En ollenkaan käsitä tätä asennetta, että opiskelijoilla pitäisi olla heti kaikki mukavuudet ja etuudet. Kukaan muukaan ei niitä ole heti saanut. Asioita arvostaakin enemmän, jos ne eivät tule nenun eteen hopealautasella.

Eläkeläisten osallistumisestakin ollaan montaa mieltä. Se eläkeläisten suurituloinen ryhmä – alle 10% kaikista eläkeläisistä – maksaa edelleen ylimääräistä, korotettua veroa. Sitä veroa, joka muuten palkansaajilta muuttui yhä harvemman maksettavaksi. Indeksikorotuksista puhuttaessa tartutaan tähän vuoteen. Vertailun vuoksi olisi hyvä muistaa, että työeläkeindeksi nousi vuosina 1995–2022 noin 57 %, ansiotasoindeksi nousi lähes 115 %. Reaalinen nousu palkoissa on ollut 38 % ja eläkkeissä vain 1 %:n. Aikamoinen ero!
Suuri osa eläkeläisistä joutuu käyttämään jatkuvasti erilaisia lääkkeitä. Niinpä hallitus haluaa nostaa lääkkeiden alv:n 14%:n aiemman 10%:n asemasta. Sen sijaan joillekin (kenelle?) tärkeät aikakauslehdet pysyvät halvimman alv:n piirissä!

Kaiken tämän keskellä voisi kysyä, paljollako kansanedustajat ja muut päättäjät osallistuvat talouden tasapainottamiseen? Siis, paljonko heidän verotusta kiristetään niin palkkion kuin heidän saamiensa monien etuuksien osalta.
Lisäksi muistutan siitä harmaan talouden merkittävästä verotulopiilottelusta. Sen ratkaisemisella oikeaksi, valtio saisi puuttuvat miljardit ilman että tulee monen kohdalle suora siirto pientuloisuudesta toimeentuloluukulle.

*Kaikki mulle heti* on itsekkyyttä suurimmillaan, mutta samalla se kertoo täydellisestä sokeudesta elämän tosiasioiden edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan ajatuksella: "Niinkuin toivot muiden kohtelevan sinua, niin kohtele sinä muita."